Plaça gran Ràdio 4

Plaça gran

Dissabte i diumenge de 08.30 a 09.00 hores

www.rtve.es /pages/rtve-player-app/2.14.0/js
  • Plaça gran - 25 de març de 2017

Plaça gran - Memorial de la Retirada (1)

25 març 2017

INTERVENEN

Carole Martínez, Mémorial du Camp de Rivesaltes

Rosa i alumnes de l’IES Baix Cinca de Fraga

Jordi Font, director del Museu Memorial de l’Exili

IL·LUSTRACIONS MUSICALS

Cançons dels dos bàndols de la Guerra Civil Espanyola

No pasaran
Ay Carmela
Isabel y Fernando
Oriamendi
Los moros que trajo Franco

CONTINGUT

Aquest cap de setmana ens dediquem a la Retirada. Coincidint amb una visita guiada que el departament del Pirineus Orientals ha fet als camps de concentració, hem estat al litoral rossellonès.

Fem una introducció amb la responsable de comunicació del Mémorial du Camp de Rivesaltes que tot just fa un any i mig que s’ha obert.

Després anirem a la Jonquera i visitarem el MUME, Museu Memorial de l’Exili. Coincidim amb una visita escolar. És un grup de l’IES Baix Cinca de Fraga. El director del museu ens comenta detalladament l’exposició temporal sobre els Pi i Sunyer sota el títol de Vides Errants.

A començament de febrer de 1939, els tres germans Pi i Sunyer, August, Carles i Santiago, amb les seves respectives famílies (més de trenta familiars, com recordaria Núria Pi-Sunyer), sortien de Catalunya, empesos per la victòria franquista, per no tornar-hi mai més (excepte en el cas de Santiago). Les seves biografies i les seves trajectòries professionals, intel·lectuals, polítiques, il·lustren perfectament un dels costos més brutals que va tenir, per a Catalunya, la victòria del franquisme i la profunda repressió política, social, econòmica, cultural, lingüística, a què va sotmetre el país en els anys següents. Amb el seu exili se simbolitzava la fi del projecte republicà, catalanista, democràtic, reformista, modernitzador, que es va voler desplegar a Catalunya en el primer terç del segle xx i que va culminar en el període 1931-1936. D’on venien, on van anar a parar després de 1939, com van viure aquest primer exili, quina relació van poder mantenir amb els familiars que van quedar a Catalunya? És el que explica l’exposició temporal.

veure més sobre "Plaça gran - Memorial de la Retirada (1)" veure menys sobre "Plaça gran - Memorial de la Retirada (1)"

Els últims 413 programes de Plaça gran

  • Ver Miniaturas Veure Miniatures
  • Ver Listado Veure Llistat
Cercar per:
Per dates
Per tipus
Tots els vídeos i els àudios

L'administrador de la pàgina ha decidit no mostrar els comentaris d'aquest contingut en compliment de les Normes de participació

comentarios.nopermitidos