Plaça gran   Plaça gran - 3 de juny de 2017 03/06/2017 29:54

INTERVENEN

Pere Savalls, excantant del grup Peix Fregit

ARXIU

Anna Aguiló, directora de la Fundació Josep Pla

Josep Bastons, compositor i cantant d’havaneres

IL·LUSTRACIONS MUSICALS

Negro Abelardo, Peix Fregit

Lola la tavernera, Por Bo

La balada d’en Lucas, L’Empordanet

CONTINGUT

Recordem la figura d’en Josep Pla perquè les Festes de Primavera de Palafrugell han inclòs una lectura del escriptor de Llofriu. Recordem una intervenció d’Anna Aguiló la directora de la fundació Josep Pla i ens situem al Fraternal, el casino per on passa la vida de la població. Allà, en Pla, participava en tertúlies memorables.

La tradició musical de Palafrugell no es concreta només a l’havanera, les corals han estat un signe d’identitat de la població. Corals que també interpreten aquest cant de compàs cadenciós que procedent de l’Antilles, va agafa els aires de la contradansa popularitzades per les classes més humils. El vaixell va portar l’havanera al nostre litoral, va arrelar a les tavernes, va pujar als escenaris i avui se n’han fet espectacles que han trepitjat fins i tot el Palau de la Música.

Conversem amb un antic cantaire, en Pere Savalls, que es va afegir al grup Peix Fregit iniciat per la Maria Cervera, en Manel Iglesias i en Josep Bastons. El 1972 ja cantaven en tavernes i festes diverses però quan el1974 els van incloure en el programa de l’ara tradicional cantada d’havaneres de Calella de Palafrugell, van haver de batejar- se. Van triar el nom de Peix Fregit per sortir del pas pensant que l’endemà de l’actuació ningú no se’n recordaria. Fa més de 40 anys que el Peix Fregit és un nom de referència en les cantades d’havaneres.

Plaça gran
Más opciones