Plaça gran   Plaça gran - CORBERA D'EBRE 20/04/2014 55:08

Aquesta setmana visitem Corbera d’Ebre, població que guarda un record imborrable de la Guerra Civil.

En l'actualitat Corbera passa dels 1100 habitants i la seva activitat se centra en el sector agrícola. La Cooperativa Agrícola Corbera d’Ebre s’encarrega de la recollida dels productes (raïm, olives i ametlles), l’elaboració, la producció i la comercialització. D’altra banda, la proximitat de Gandesa té una forta incidència, ja que atreu un important nombre de població que es desplaça al cap comarcal per a treballar.  Cal destaca el Poble Vell que serva la memòria dels bombardejos, i el Centre d’Interpretació 115 dies, que ofereix al visitant una visió completa del que van significar aquells quatre mesos de combats a l’Ebre, tant des del punt de vista de les diferents accions bèl•liques de les ofensives i contraofensives que ambdós exèrcits protagonitzen al llarg d’aquells dies, com des del punt de vista de les conseqüències polítiques que va tenir la batalla, tant durant el seu desenvolupament com després de la derrota republicana. Avui en el centre d’interpretació parlarem d’aquests fets amb diversos tertulians i de la mà de la Montse Bofarull, guia dels espais de la Batalla de l’Ebre, farem un recorregut pel Poble Vell que anirem alternant amb les opinions dels nostres entrevistats. 

I amb la Montse iniciem el recorregut pel Poble Vell que conserva els edificis més o menys tal com varen quedar després dels diversos bombardejos que va petir la població. L’itinerari comença al carrer del doctor Ferran fill il•lustre del poble que entre altres avenços crear una vacuna contra el còlera en el moment en què se n'estenia la darrera gran epidèmia i establir la seva profilaxi entre les tropes combatents, a la Primera Guerra Mundial.

El Centre d’Interpretació de la Batalla de l’Ebre porta per nom 115 dies que son els que va durar la lluita entre republicans i feixistes quan els primers van realitzar la contraofensiva tornant a creuar l’Ebre i recuperant el territori perdut. En el Centre hem reunit diverses persones per parla de la batalla però també de l’evolució socioeconòmica d’aquestes terres. Anton Monner va ser el president d’un ens precursor de l’IDECE, Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre.  Es deia Consell Intercomarcal de les Terres de l’Ebre i va establir les bases per la preservació i dinamització del territori. Parlem de l’època del president Tarradellas! Com a historiador a escrit diversos llibres i el darrer ens serveix per parlar del territori, Història de Gandesa. Cruïlla de camins. L’obra es dedica a la capital comarcal i a les poblacions de l’entorn de Gandesa, fins i tot a la de les comarques veïnes.

En Joan Antonio Montaña de les associacions Poble Vell i Cota 402 i l’arqueòleg Pere Rams ens introdueixen a la situació que es va viure quan la contraofensiva republicana i la quantitat de restes que van quedar i amb les quals la població, fent de drapaires, va poder subsistir els primers anys de la postguerra ja que els camps de cultius estaves arrasats. 

En David Tormo és el coordinador tècnic de COMEBE, Consorci Memorial dels Espais de la Batalla. Acabem el programa parlant del centre d’interpretació, dels seus recursos i del suport que dóna a estudiosos i interessats en general.

En aquest edició hem recuperat una narració punyent que ens explica les situacions extremes que provoca una guerra. Pep Mòdul, escriptor i periodista, ens explica la història de l’oncle Manel i la seva muller, una dóna que va refer la seva vidar pensant que el marit era mor i quan torna troba que el seu fill li diu pare a un altre home. I el nou company és retira cedint-li generosament el lloc. I també, la d’aquells flequers, ella molt de missa, ell republicà convençut, que durant la guerra van amagar capellans i en els primers anys del franquisme o fan fer amb la gent d’esquerres perseguida.

Plaça gran
Más opciones