Plaça gran   Plaça gran - HORTA DE SANT JOAN 13/04/2014 55:11

Horta de Sant Joan és un municipi arrecerat als Ports. Des d’Horta els podem admirar en una de les perspectives més boniques i espectaculars d’aquestes muntanyes separades del poble per una gran plana. El relleu és abrupte, format per materials calcaris erosionats i trencats per diverses falles.

Al Port d’Horta hi naixen dos rius. El Canaletes passa pel Ventador, que és l’inici d’un espectacular barranc al final del qual hi ha el salt de Sotorres. L’altre riu, l’Estrets, passa per la Franqueta i travessa els Estrets d’Arnes abans de desembocar a l’Algars. La part catalana dels Ports està declarada Parc Natural des de l’any 2001 i Horta de Sant Joan n’és el major propietari forestal.

A Horta de Sant Joan volem recordar les dues estades de Picasso i l’impacta que per a la seva obra li van fer els Ports, que avui constitueixen un dels atractius més potents de la zona pel que fa a turisme i esport de muntanya. Al municipi ens trobarem un reconegut periodista i escriptor ecològic, sabrem de les relacions amb els pobles veïns que ja pertanyen a l’Aragó i, entre d’altres, apreciarem la gastronomia de la zona parlant dels cabrits amb el propietari de la Fonda Miralles. En Salvador ens explica la història de la seva especialitat, el crestó.

Salvador Carbó, és el director de l’Ecomuseu Els Ports i ens descriu el panorama que s’aprecia des d’una terrassa que serveix de mirador. Més tard ens descriurà les activitats que genera i ofereix l’ecomuseu. Mentre admiren el paisatge apareix un vilanoví que en els darrers anys ha preferit Horta a la seva Vilanova i la Geltrú natal. Ens parla de la seva opció i li comentem l’època que amb altres companys ecologistes arribaren a crear manifestacions per a la conservació dels espais naturals i com els servien per poder publicar notícies i articles sobre el tema.

Joan Navarro, president de l’Associació Esportiva Cara Nord, ens comenta que a Horta no hi h pavelló poliesportiu però en canvi tenen la natura com un immens pavelló per practicar muntanyisme, els Ports.

Josep Antolín, l’alcalde parla de la gran oferta turística de la població i de com no hi ha producció d’energia eòlica, una decisió que va prendre el municipi quan ell encaro no era alcalde.

Fem una pausa per resumir breument el contingut del programa anterior i reproduïm un reportatge que fa força anys varem fer sobre Horta i les dues estades de Pablo Ruiz Picasso. Prop de l’ecomuseu hi ha un espai on es mostren unes excel•lents reproduccions de l’obra de l’artista que va estar molt content quan una delegació d’Horta el va anar a visitar a la Costa Blava. Va ser una iniciativa del farmacèutic Joaquim Farràs que assistit pel seu fill ens explica com Picasso els va prometre obra per nodrir el museu però com les relacions familiars dels hereus de Pallarès van frustrar el projecte. Manuel Pallarès fou qui d’estudiant, va invitar a un jova Picasso de salut delicada a refer-se al municipi del que Pallarès era fill. Picasso va posar tota la seva confiança en Pallarès i va ser voluntat seva que fos aquest qui vehicules les donacions.  

I tal com hem apuntat, per acabar el programa, el director de l’Ecomuseu Els Ports, des d’on hem produït aquesta edició, ens descriu les activitats que genera i ofereix l’ecomuseu.

Plaça gran
Más opciones