Món possible   Món possible - 28 d'octubre de 2017 28/10/2017 55:06

L'actor Xicu Masó es fica en la pell del doctor Pietro Bartolo, a "El metge de Lampedusa", en cartell al Teatre Lliure. L'obra està basada en el relat en primera persona de Bartolo, que porta més d'un quart de segle atenent refugiats i fent autòpsies, a la seva illa italiana, port d'arribada d'immigrants que travessen la Mediterrània. Quan va conèixer la seva història, Masó va tenir clar que volia portar-la al teatre, per denunciar el que està passant i per despertar conciències. "M'agradaria molt que vinguéssin (a veure l'obra) --diu-- els que no ho tenen clar, perquè jo crec que els podria convèncer de moltes coses". Masó reprodueix les paraules de Bartolo: "No és una invasió, no són xifres, són persones. Que l'acolliment sigui un virus que infecti tothom".

"Són gent desesperada, que no té cap altra opció que escapar de la guerra i la misèria" --ens diu Guillermo Cañardo, coordinador mèdic de l'ong Proactiva Open Arms. El Guillermo porta dos anys rescatant persones al mar, primer a Lesbos i després a la Mediterrània central. "La crisi de Lampedusa --ens diu-- fa molts anys que està passant, 26 anys abans que arribéssim nosaltres. La diferencia és que no hi havia testimonis. I estic segur que si nosaltres marxéssim, continuaria". Cañardo protagonitza el repte de travessar l'Atlàntic a vela, en solitari, a benefici de Proactiva, per tal de seguir salvant vides a la Mediterrània.

Coneixem la plataforma "En peu de pau", on s'apleguen diversos col.lectius units per una filosofia: la no-violència. Una cultura de pau que volen mantenir a les mobilitzacions ciutadanes que es repeteixen a Catalunya aquests dies.

I ens acostem a l'Agricultura urbana, una altra filosofia de vida: d'un hort al nostre balcó a la sobirania alimentària.

Món possible
Más opciones