Món possible   Món possible - 13 d'octubre de 2018 13/10/2018 56:47

"Món possible" ha estat aquesta setmana a l'illa grega de Lesbos, on hem conegut els camps de refugiats de Moria, Kara Tepe i Pipka. Per a més de deu mil persones, aquesta és la seva llar. Famílies senceres amb nens, també menors no acompanyats, dones i molts homes joves sols, que anhelen poder continuar viatge cap al continent.

Moria, amb capacitat per a tres-mil persones, triplica aquesta xifra. Les condicions són insalubres; el menjar, poc i dolent; no hi ha prou banys ni dutxes... S'en queixen els ocupants i ho denuncien les ong que hi treballen, com Metges sense Fronteres. La infermera basca Idoia Moreno ens ha explicat que "és inhumà el que passa a Moria". Porta mig any al camp principal de refugiats de Lesbos i assegura que en cap expedició humanitària, a països en guerra a l'Àfrica, no ha vist el que hi ha aquí.

Abans d'arribar a Moria, l'Ajuntament de Mitilene ha obert un camp, Kara Tepe, on hi ha unes 1.300 persones. Es tracta, sobre tot, de famílies sirianes, que viuen en barracots prefabricats. Aquí, les condicions són millors. Les famílies que hi viuen tenen accés als serveis bàsics que se'ls nega quan són a Moria i poden mantenir un mínim de dignitat, segons ens explica la infermera catalana Marta Heras, coordinadora mèdica a Kara Tepe de l'ong IsraAid.

L'ong local Lesvos Solidarity gestiona un altre camp de refugiats a Mitilene, que acull un centenar de persones, les més vulnerables; nens, dones embarassades, famílies nombroses, discapacitats.... És un antic campament juvenil, reconvertit en camp d'acollida. És la demostració que les coses es poden fer d'una altra manera. Lesvos Solidarity ofereix ensenyament d'idiomes als refugiats, classes de reforç extraescolar als nens i tota mena de tallers i activitats, al seu centre "Mosaik", de Mitilene.

La joia de la Corona a Lesvos Solidarity és la fabricació de bosses i altres productes amb material procedent de les armilles salvavides i les embarcacions que els refugiats abandonen en arribar a la platja. Són prop de mig milió, dipositades al cementiri d'armilles, a Molivos, al nord-oest de l'illa. L'Àrea Metropolitana de Barcelona, conscient del problema ambiental, va convocar un concurs d'idees per ampliar el ventall de productes a fabricar amb les armilles. Les idees guanyadores, un clauer amb forma d'armilla salvavides (d'Àlvaro Insenser i Roger Vendrell) i una estora plegable per dormir a terra (d'Iliamite Bonfill) ja s'han començat a produir a Lesbos. Ho fan els mateixos refugiats. Els productes es poden comprar on line, a través de la pàgina web de Lesvos Solidarity.

Món possible
Más opciones