Llibres, píxels i valors   Llibres, Píxels i Valors - 13 de setembre de 2019 13/09/2019 25:35

2000 dones de 50 països parlant de maternitat, educació o sexualitat. Uns testimonis que composen un tapís documental, Woman, presentat pel fotògraf i cineasta Yann Arthus-Bertrand i la periodista Anastasia Mikova. Continuació del documental sobre la condició humana Human, Woman es centra en les circumstàncies que afecten a les dones, les injustícies i discriminacions que pateixen però també la seva força per canviar el món. Es crea un clima de confiança i intimitat per explorar temes com la relació de la dona amb el seu cos o la seva resiliència. Dones que surten de les ombres i es situen sota els focus, normalment reservats als seus pares, marits, germans o amics. Un film que s'estrenarà el 8-M, una altra data amb missatge. 

Entrevistem a Maria Dolors Sàrries editora i prescriptora cultura per entendre com viatjar ens permet descobrir i aprendre. A través de tres conceptes: llengua, societat i art engrandim la nostra cultura. Ens situem a l'illa grega de Samos que té monuments Patrimoni de la Humanitat com el Temple dedicat a Hera, Heraion, dedicat a la dona de Zeus. També destaca un túnel de més d'un quilòmetre del temps dels grecs, excavat per transportar aigua i protegir la ciutat contra possibles atacs. Però des del punt de vista social Samos és una illa que té refugiats. Se l'anomena la presó a l'aire lliure a la frontera est d'Europa. 3000 refugiats i immigrants viuen amuntegats en tendes de campanya envoltant el camp de Vathy, capital de Samos.

Si ens remuntem a la història de Samos, un fill il·lustre d'aquesta illa grega és Pitàgores. Va viatjar a Egipte i Babilònia on va estudiar Astronomia, Geometria, Aritmètica i Música. Es va interessar per les religions i s'instal·la a Crotona, el sud d'Itàlia, on funda l'Escola Pitagòrica, una comunitat filosòfic-religiosa amb bases matemàtiques. Un centre cultural regit per unes regles molt estrictes de conducta. S'havia de passar un rigorós procés de selecció on els deixebles havien de passar anys a la categoria d'Oients fins a poder passar a la categoria de Parlants.

Maria Dolors Sàrries ens proposa la lectura de la sèrie Bergman de Michael Hjorth i Hans Rosenfeldt. Escriptors suecs que alhora són productors i guionistes de televisió. El protagonista és el psicòleg criminal Sebastian Bergman, cínic i arrogant i un seductor nat. Més de 4 milions de lectors ja han descobert les seves aventures.

Acabem amb una proposta cultural. Maria Dolors Sàrries ens vol recomanar Cinco Horas con Mario de Miguel Delibes que torna a Barcelona, al Teatre Goya, el proper 18 de setembre. Fins el 20 d'octubre oportunitat de gaudir d'un monòleg especial amb el protagonisme de la gran Lola Herrera. La va interpretar el 1979 per primera vegada i 40 anys després demostra la seva saviesa interpretativa. Cinco Horas con Mario ens parla dels assumptes eterns de l'ésser humà: la culpa, la solitud, la incomunicació o el sentit de la vida.

Llibres, píxels i valors
Más opciones