Llibres, píxels i valors   Llibres, píxels i valors - 25 de juny de 2017 25/06/2017 26:57

Aquest diumenge hem començat parlant d'un pioner de la fotografia turística que ha estat recuperat de la brossa. Un ordenança de l'Ajuntament de Córdoba va donar amb la pista que va permetre la troballa d'un tresor documental (600 imatges en negatius de vidre de finals del s.XIX i principis del segles XX. Rafael Garzón va ser un dels pioners de la fotografia turística. Tot va començar amb el seu besnét que va sol·licitar una llicència d'obres per reformar la casa estudi del besavi, va ser el que va posar sobre la pista. Finalment en un rebost de la casa a reformar varen trobar entre les runes les fotografies que havien quedat protegides de la humitat per unes caixes de fusta. Eren el fidel testimoni de com eren les ciutats de Tànger, Toledo, Sevilla, Còrdova, Granada o Màlaga. Ara l'arxiu ha estat adquirit i s'està digitalitzant el fons.

Entrevista als creadors d'una nova editorial, Les Hores, Maria Sempere i Manel Gómez i l'autora sueca, Kristina Sandberg, que ha editat amb ells en català "La vida a qualsevol preu". Una novel·la que forma part d'una trilogia de l'autora que a Suècia ha venut més de 400mil còpies i és tot un èxit. La Maria Sempere sempre va ser una apassionada de la lectura però va llicenciar-se en Polítiques i Sociologia i després va fer un MBA a una escola de negocis. La seva carrera professional la va fer a Vueling on coneixerà a Manel Gómez, el seu partner a l'editorial, llicenciat en Filologia i professor de Literatura a un centre d'educació secundària.

Després de preparar-se bé parlant amb agents de l'àmbit editorial, escriptors, editors, llibreters i traductors, varen fer un pla de negoci i varen crear Les Hores, on demostraven la seva gran passió per la literatura i pels llibres. L'objectiu: publicar obres de qualitat en català i aconseguir fer-ho rendible. Un nom que prové d'un Premi Pulitzer i d'un Premi Pen atorgat a Michael Cunningham el 1999 per un llibre titulat "Les Hores" inspirat en Virginia Woolf i el seu llibre "La Sra. Dalloway". Una literatura intimista, reflexiva, marcada per allò quotidià i preocupada tant per la complexitat com per la senzillesa del passar imparable de les hores.

Precisament el llibre de Kristina Sandberg, "La vida a qualsevol preu" comença amb un apunt del diari íntim de Virginia Woolf. La novel·la és un homenatge a les dones no emancipades dels anys '50. Una trilogia sobre una mestresa de casa, Maj que viu am Tomas i té 2 fills adolescents que van a la seva. Tomas lluita per l'empresa familiar i per mantenir-se sobri. El fill Lasse té problemes per aprovar el darrer curs de l'escola i l'Anita la filla està desapareixent dins d'un món de llibres i de pel·lícules.

A mesura que acaba la dècada dels '50 hi ha canvis socials que fan trontollar el món estable i confortable de la Maj, el seu ideal de vida està quedant obsolet. Reflecteix un món de dones silencioses que van ajudar a desenvolupar l'estat del benestar modern i el curs de la història. Però eren dones invisibles. La Kristina Sandberg recorre a un llenguatge poètic, una mirada femenina, una profunditat psicològica dels personatges i capacitat per prendre detalls de la vida quotidiana i convertir-los en un gran art.

Maj li toca viure en una manera de pensar antiga, tradicional, on la dona es dedica a la casa i la família, on és depenent de les opinions dels altres, té manca d'autoestima, poques habilitats intel·lectuals, una obsessió per netejar.

Les Hores és una editorial dirigida a aquells lectors que els agradin les reflexions vitals, els diàlegs interiors, les grans qüestions que fa anys que es planteja l'ésser humà. Lectors oberts a narratives més lliures o a interpretacions a punts de vista no sempre habituals. Lectors que es deixin sorprendre i emocionar de la mà dels personatges dels seus títols.

Llibres, píxels i valors
Más opciones