Llibres, píxels i valors   Llibres, píxels i valors - 19 d'abril de 2019 19/04/2019 27:48

L'egiptòloga Victoria Almansa està estudiant un Doctorat a la Universitat de Brown i forma part d'un treball de camp a Egipte on investiguen les piràmides de Giza. Han descobert que els constructors de les piràmides no eren esclaus, com sempre s'havia pensat, sinó que eren membres de classe social alta. El seu avi li va obrir el primer contacte amb aquesta cultura a través d'un còmic d'Asterix i Obelix. Per Almansa, un egiptòleg ha de tenir bona formació en tots els àmbits, per ser capaç de reconèixer i utilitzar les fonts, siguin escrites o arqueològiques.

Entrevistem a Carmen Rubianes, germana de Pepe Rubianes per parlar del llibre inèdit "A mí no me callan" editat per Al Revés. Escoltarem l'actor, Pol Forment, que ens llegeix alguns extractes. 10 anys després d'haver marxat, la seva dignitat i claredat meridiana ens fa molta falta per entendre el món que ens envolta. A través de 3 capítols titulats Vida Terrenal, Compromiso i Monólogos es recull el seu llegat. Un munt de llibretes de tots colors que va llegar a la seva germana i on Pepe Rubianes anotava els seus pensaments, idees per monòlegs i poemes. Fotografies familiars i cartells dels seus espectacles més recordats i on desfilen noms propis, figures teatrals, polítics, amics recordant la seva veu directa, excessiva i certera.

Pepe Rubianes era un clarivident, tenia molt clar que els poderosos manipulaven els ciutadans a través de la por. També recorda els seus referents filosòfics, literaris i els seus viatges a Cuba, al continent africà. En un món tan vigilat, tan correcte, tan autocensurat i tan poc graciós, la veu de Pepe Rubianes va ser reivindicativa i compromesa. La seva faceta més combativa la mostrava a través d'opinions sense embuts sobre fets que el varen impactar.

L'adolescència a Barcelona, el naixement del seu amor per Lorca, els seus dies universitaris, els interessos polítics i la seva actitud a l'escenari, que amagaven un poeta i un home molt sensible. Alguns dels seus pensaments i escrits ja varen aparèixer en un anterior llibre editat el 2014 "Después de despedirme" editat per Al Revés gràcies al desaparegut Josep Forment. Una persona clau en la publicació d'aquell llibre i a qui està dedicat "A mi no me callan".

Un llibre inèdit que val molt la pena de llegir, rellegir i reflexionar. La seva família està complint el seu desig de que la seva veu continuï ben present. Carmen Rubianes Alegret insisteix en que el lector, a més de conèixer el genial, reconegut i a vegades denostat humorista, Pepe Rubianes sigui reconegut també com a pensador, poeta, cronista, escriptor, director, guionista de les seves pròpies històries.

Llibres, píxels i valors
Más opciones