Llibres, píxels i valors   Llibres, píxels i valors - 17 de setembre de 2017 17/09/2017 29:25

Aquest diumenge hem començat parlant d'un establiment que s'ha convertit en el major hotel literari del món. Compta amb una variada col·lecció de 50mil títols, tot i que l'objectiu del seu promotor, l'escriptor Telmo Faria és arribar als 100mil volums, gràcies a acords amb editorials i donacions de particulars. Un hotel situat en un antic convent del s.XVIII. Es troba a la localitat portuguesa d'Óbidos, a uns 70km de Lisboa. Una població declarada Ciutat Literària de la Unesco el 2015. Hi podem trobar des de clàssics portuguesos, passant per novel·la negra, literatura infantil o poesia universal. Allotjar-se en aquest entorn et permet estar rodejat de llibres i poder saborejar uns còctels literaris com un Scott Fitzgerald, un Moby Dick, un William Faulkner o un Gran Gatsby.

Entrevistem a Biel Cussó, autor de "Sang Freda", 4rt Premi Memorial Agustí Vehí que atorga el Festival Tiana Negra. Una novel·la amb personatges foscs i inquietants. Una història digna del fred siberià. En primer pla hi trobem la història de 3 personatges: un assassí a sou que no sap com complir amb les seves obligacions professionals perquè el cap li juga males passades. L'acompanyen a la trama un empresari d'èxit al final de la seva carrera i un policia de trànsit que hauria volgut ser agent d'Homicidis. La vida dels tres s'aniran entrecreuant a un ritme intens. Assassinats, persecucions, estranyes connexions entre víctima i botxí i un final sorprenent i inesperat. Amb pocs diàlegs i un estil planer i directe ens trobem amb una lectura plena d'ensurts on tots els serrells s'acabaran lligant en un final intens.

Entrevistem a l'editor d'Al Revés, Ilya Pérdigo, per parlar de "Barcelona. Viatge a la Perifèria Criminal" on 20 escriptors mostren la seva particular visió sobre diversos barris de Barcelona, aquells allunyats de les guies de viatges i les rutes turístiques. Hi ha una Barcelona amagada, desconeguda, oculta, amb criminalitat i violència. 10 homes i 10 dones sobradament preparats es divideixen 10 barris (Guinardó, Carmel, Horta, Montbau, Poblenou, Besòs, Poble-Sec, Verneda, Verdum i Bellvitge). Els relats estan escrits per Graziella Moreno i Albert Figueras (àlias Pop Negre), Anna Maria Villalonga i Rafa Melero, Esperança Camps i Emili Bayo, Mireia Llinàs i Josep Lluís Roig, Margarida Aritzeta i Andreu Martín, Sílvia Mayans i Jordi de Manuel, Raquel Gámez i Lluís LLort, Susana Hernández i David Marín, Empar Fernández i Lluís Bosch i s'acaba a Bellvitge amb Núria Cadenes i Juli Alandes.

Barcelona. Viatge a la Perifèria Criminal aborda molts temes com el tractament d'òrgans i dels residus humans, personatges del món del lumpen, la immigració al Carmel barrejada amb rancúnies del passat o l'abandó en les institucions dels menys afavorits. També temps per abordar la neteja de turistes al barri d'Horta, el periodisme compromès, crònica de postguerra amb orfenats i insinuacions d'abusos sexuals, tràfic de drogues i persecucions o la pressió immobiliària. I en els darrers barris hi trobem les discriminacions racials entre paios i gitanos, els fantasmes del passat, la misèria de la immigració i la difícil convivència familiar o històries de misèria absoluta entre edificis de pisos minúsculs a Bellvitge.

Un projecte que neix a partir de dues antologies al segell Crims.cat de l'editorial Al Revés i que mostra que el gènere negre a casa nostra està en bona forma i té relleu generacional. El conjunt de relats han estat editats, seleccionats i prologats per Àlex Martín Escribà i Sebastià Bennasar.

Llibres, píxels i valors
Más opciones