Llibres, píxels i valors   Llibres, píxels i valors - 15 de febrer de 2019 15/02/2019 26:26

Cristina Fallaràs ha explicat a la seu del Parlament Europeu els resultats de #Cuéntalo. Els testimonis són fonamentals per crear memòria col·lectiva, obrir vies, crear mecanismes d'identificació. En definitiva, fer que les víctimes sàpiguen que no estan soles, que aprenguin a explicar-ho. No es pot parlar del que no existeix. La resta és abstracció. La diputada republicana i escriptora, Jenn Díaz, que va demostrar dignitat al Parlament relatant diversos casos i acabant explicant que fa 10 anys va patir violència masclista, física i psicològica per part de la seva parella. Ho va fer no com a víctima, sinó com a supervivent. El seu discurs va relatar diversos casos de violència masclista per demostrar que el testimoni és una arma que ens fa més fortes. Va afegir "les dones estem cansades, enfadades, fartes. El testimoni és la nostra arma i per això acabaré amb el propi #Cuéntalo, per trencar tant de silenci". Quan fa 3 anys va publicar el seu primer llibre de relats, Vida Familiar, hi havia dos o tres contes que anaven sobre la seva experiència. Llavors no va ser capaç de reconèixer que li havia passat en primera persona. Amb la seva intervenció al Parlament volia demostrar a les dones que no hi ha un únic perfil de víctima. No tenim nacionalitat, ni llengua, ni ideologia ni ofici. La violència masclista només té gènere, res més.

Convidem a la nostra prescriptora cultural, Maria Dolors Sàrries, per parlar del concert de Jordi Savall en el marc de Cervera, Capital de la Cultura Catalana. De l'origen literari de La Traviata, dels llibres de l'advocat alemany Ferdinand Von Schirach i d'un llibre escrit per una monja carmelita que parla d'abusos continuats que va patir per part d'un capellà i que actualment només està editat en francès.

Maria Dolors Sàrries, editora, va acudir al concert del mestre Jordi Savall al Paranimf de la Universitat de Cervera. Titulat "El Temps retrobat" el músic i compositor va fer una selecció de peces que pretén contribuir a un diàleg inter cultural entre Orient i Occident, entre l'antic i el nou món. Una bona oportunitat de gaudi el seu mestratge amb la viola de gamba. L'acompanyaven el seu fill, Ferran Savall i David Mayoral. Abans va fer una conferència per reflexionar sobre els diàlegs musicals entre diferents territoris i períodes històrics. Altres propostes culturals de Cervera, Capital Cultural Catalana, són fer una aplicació per a smartphone per apropar el patrimoni local al ciutadà i al visitant, crear Artèria que són accions artístiques encaminades a recuperar i dinamitzar el carrer major de Cervera.

Encetem nova secció amb Maria Dolors Sàrries que vincula Música i Literatura. Avui ens centrem en l'origen literari de La Traviata de Verdi, basada en la novel·la d'Alexandre Dumas, La Dama de les Camèlies. Una òpera en 3 actes composada el 1852 amb llibret de Piave basada en un fet real que li va passar a l'escriptor francès. Narra la història d'una cortesana parisenca de mitjans del s.XIX amb una vida que es va truncant mica en mica, amb una tragèdia que s'encamina a un trencador final on la protagonista mor per de tuberculosi. Totes les passions més intenses de què és capaç l'ésser humà com l'odi, els gelos, l'enveja, l'engany i la vida banal hi són representades. L'amor i el sacrifici que acaben amb tragèdia.

La Maria Dolors Sàrries ens recomana dues lectures de l'advocat alemany, Ferdinand Von Schirach. El Cas Collini i Crims són una mostra que ens acosta la justícia i ens fa veure com una petita llei pot arribar a cometre immenses injustícies. El Cas Collini comença amb l'assassinat d'un industrial important amb un obscur passat i Crims és un recull d'11 relats criminals basats en casos reals viscuts per un advocat penalista. Aconsegueix que ens interessi el dret penal i entenguem millor les limitacions de les lleis, l'astúcia dels defensors i com alguns crims queden sense càstig per manca de proves. Es tracta del crim vist des del punt de vista de l'advocat. Von Schirach demostra que a vegades és moralment permissible absoldre a un culpable.

I acabem el programa amb un tema silenciat, el dels abusos en el món religiós. Maria Dolors Sàrries ens recomana un llibre escrit per una monja carmelita, Claire Maximova, titulat "La Tirania del Silenci: Jo sóc carmelita i un capellà em va violar". Un llibre només editat en francès de moment, on explica els abusos patits de manera reiterada i al llarg del temps per un capellà que anava a la seva congregació.

Llibres, píxels i valors
Más opciones