Llibres, píxels i valors   Llibres, píxels i valors - 11 de febrer de 2018 11/02/2018 27:37

Una entitat proposa el submarinisme com a eina d'integració social. Saita Diving fundada per Vicenç Vega aconsegueix que els joves de col·lectius desestructurats puguin accedir a aquesta activitat. Tot plegat pot confluir en una oportunitat laboral. L'entitat trenca l'estereotip que el submarinisme és un esport elitista.

Fan cursos de busseig per a joves en risc d'exclusió social: els introdueixen en aquest món i els encaminen cap a una sortida professional, després tanquen el cercle fent-los voluntaris de l'entitat perquè ajudin a altres joves com ells. La seu de l'entitat es troba a Sant Adrià del Besós a tocar de La Mina. Treballen amb donacions d'amics i amb campanyes de recollida de material. Saita Diving també fa una tasca de conscienciació ambiental que permetrà que els joves vegin la realitat del fons que tenen a tocar.

Entrevistem a Jordi Garcia Sicard, psicòleg i psicoanalista que treballa pel SEM en situacions de crisis i emergències. En casos com els atemptats de Barcelona, accidents com Germanwings són casos excepcionals on la primera tasca del psicòleg d'emergències és intervenir en els primers moments del trauma. Altres situacions potencialment traumàtiques són els accidents amb múltiples víctimes, morts d'infants o nadons on la seva feina és ajuda a gestionar la crisi. No es tracta de consolar o donar ànims sinó d'ajudar a les persones i al seu entorn a entendre allò que estan vivint.

L'escolta activa i respectar l'espai de cadascú, els silencis, els plors és molt important. Cadascú afronta les situacions negatives o crítiques de diferent manera. No tothom té els mateixos recursos i el professional ha de saber-los trobar. Cal ajudar als afectats a connectar-se amb la realitat.

El psicòleg especialitzat en crisis i emergències mira de minimitzar els efectes adversos que poden aparèixer en les persones, famílies i col·lectius afectats, prevenir o disminuir el risc de complicacions psicològiques o amb l'entorn. Després de l'impacte inicial i de la primera reacció, s'ha de treballar el trauma al llarg del temps. Existeixen les víctimes ocultes en casos de catàstrofes. Jordi Garcia Sicard també ens ha explicat les pautes de com donar males notícies, com dir-ho als nens (als que hem d'escoltar més), a les persones vulnerables o als familiars que viuen lluny.

El seu repte professional i personal durant els darrers 20 anys ha estat el contacte amb el pacient i l'efecte que produeix que es practica una ajuda professional i personalitzada. Jordi Garcia Sicard també treballa la depressió, l'ansietat o el dol. Totes aquelles situacions que ens poden superar en un moment vital i a les que no sabem fer-hi front sense ajuda.

1 de cada 5 persones pateixen depressió i sovint és difícil trencar tabús i posar veu i rostre al silenci que impera en aquesta malaltia del primer món. Cal evitar a arribar a tenir por de la por.

Llibres, píxels i valors
Más opciones