Llibres, píxels i valors   Llibres, píxels i valors - 12 de març de 2017 12/03/2017 25:40

Aquest diumenge hem començat amb una història d'amor, entre un Stradivarius i Frank Peter Zimmermann. Després de més d'una dècada tocant el seu violí de 1711, Lady Inchiquin, li va ser requisada per la caixa d'estalvis alemanya que li havia deixat. Serà per culpa de la crisi que provocaria l'enfonsament del banc i una subhasta dels seus béns. El malson del violinista havia començat amb la crisi dels bancs dolents, la toxicitat econòmica i el rescat de les entitats. Un dia, en plena gira asiàtica, un home xinès se li va apropar perquè provés un violí, amb només 5 notes va ser suficient per reconèixer el seu violí. Al final la subhasta de béns es va paralitzar i el Nord-Westfalia va adquirir tot el lot del banc per 30 milions d'euros. L'esperada trobada entre Zimmermann i el seu Stradivarius aviat serà possible.

Entrevistem a Luis Campo Vidal director del documental "El Cinturón Rojo" que analitza la lluita a la perifèrica barcelonina els darrers anys del franquisme a través de 33 dels seus protagonistes. Un documental que parla de vagues, de llançament d'octavetes, de reunions clandestines, de condicions de treball duríssimes, de dues inundacions per desbordament del riu Llobregat. De 1970 fins a l'arribada de les primeres Eleccions Democràtiques, el juny de 1977. Un documental estrenat aquesta setmana als Cinemes Girona i que també podeu trobar en format llibre, editat per Sagesse.

La revolució va travessar el riu, les dures condicions als barris i a les fàbriques va propiciar una presa de consciència veïnal i sindical. El Cinturón Rojo vol conservar la memòria en un format audiovisual. Els barris havien crescut i multiplicat per 10 la seva població (exemple de Cornellà) i la instal·lació de fàbriques al Baix Llobregat amb grans plantilles i condicions molt dures van propiciar el naixament de la lluita obrera.

Homes i Dones que varen ser capaços de rebel·lar-se contra les injustícies: tres vagues generals amb Franco encara viu i mogut per persones capaces d'aconseguir conquestes extraordinàries i transformar la realitat que els envoltava. Dividit en 16 blocs, el documental "El Cinturón Rojo" ens porta imatges inèdites de la memòria històrica del Baix Llobregat.

Tot plegat ha estat possible per la connivència amb la Fundació Utopia i una campanya de micromecenatge on més de 90 particulars, 5 entitats, 8 ajuntaments i 2 empreses han reunit els prop de 25mil euros necessaris per finançar El Cinturón Rojo.

Solidaritat, austeritat, tàctiques per aconseguir la lluita per les llibertats, clandestinitat, assamblees i propaganda que es varen produir als barris de l'Almeda i Sant Ildefons (Cornellà) a Sant Cosme (El Prat de Llobregat) i també a Esplugues. Es repassen els líders com Joan García Nieto, conegut com El Cura Rojo va ser a Sant Ildefons al cinturó industrial de Barcelona durant dues dècades i es va convertir en un referent de la lluita obrera i social per la democràcia.

Llibres, píxels i valors
Más opciones