Llibres, píxels i valors   Llibres, píxels i valors - 18 d'octubre de 2019 18/10/2019 27:16

Tanca la única llibreria especialitzada en literatura negra de Barcelona. Som Negra. El seu propietari, Miguel Àngel Díaz, ha afirmat emocionat "ens veurem en el proper somni. Felices lectures en negre". En un video a les xarxes el propietari de la llibreria ha lamentat que els llibres venuts no cobreixen les despeses del negoci. La llibreria ubicada al carrer Aragó de Barcelona tancarà les portes a mitjans de novembre. L'aventura va començar fa 7 anys de manera virtual, venent per Internet. Fa 2 anys es varen llançar a l'aventura d'ampliar el seu somni amb un local físic. El propietari de Som Negra ha apuntat "la cultura necessita ingressos per existir, per construir i enfortir la societat, tot i que a vegades pensem el contrari". Un desafiament a la dura lògica empresarial.

Conversem amb Jordi Canal i Artigas, autor de Trets per Totes Bandes, un assaig que analitza l'època clàssica de la novel·la negra i policíaca. Escrit a quatre mans amb Àlex Martín Escribà i editat per Al Revés. Els dos estudiosos del gènere i compten amb un prefaci de Claude Mesplède. També editat en castellà sota el títol A Quemarropa. Calia fer una història de la novel·la negra i policíaca. Un assaig que pretén ordenar un arbre genealògic de la literatura negra policial que actua com antídot contra els prejudicis de les etiquetes.

Jordi Canal explica que estem davant un macrogènere amb molts subgèneres i etiquetes, corrents. Hi ha un problema terminològic d'entrada. De fet Andreu Martín recordava que quan li varen demanar una definició de novel·la negra es va avergonyir al adonar-se que no sabia definir la seva feina. La coberta i la tipografia és un homenatge a l'escriptor californià Bill Pronzini, creador del Detectiu sense nom, lector voraç de relats de misteri i col·leccionista de revistes pulp. El gènere es podria definir com un constant de trets a tort i a dret que intenten catalogar-lo.

Superar el debat persistent entre escriptors i aficionats al gènere negre tampoc és fàcil per això a Trets per Totes Bandes ens trobem una àmplia bibliografia, informació de qualitat i un estudi que és una autòpsia del gènere fàcil de digerir. Una lectura entretinguda que es converteix en un llibre de consulta. Jordi Canal ens avança que amb Àlex Martín Escribà estan preparant el segon volum que sortirà el 2020.

Jordi Canal explica que hi ha una separació clara entre gènere policíac i negre. Georges Simenon és un cas atípic, un dels autors més prolífics del gènere, creador de Maigret. El belga sap barrejar el realisme, la vessant social, el suspens, el misteri i és un cercador de la veritat. Jules Maigret és un home corrent, un antiheroi que sovint visita el lloc del crim i s'esforça per ficar-se a la pell dels delinqüents. Un sprinter de la literatura policíaca. La novel·la negra comença explicant un crim i acaba mostrant el que passa a la societat.

En definitiva, Trets per Totes Bandes parla del suspens, del thriller, del noir, de la novel·la d'espionatge, de la non fiction novel i el moviment Nou Periodisme. Un assaig que és un bàsic, una obra didàctica, un fons d'armari. Trets per totes bandes inclou il·lustracions que serveixen per fer un salt en el temps, la reproducció de 30 cobertes antigues que provenen del fons de la Biblioteca La Bòbila.

Llibres, píxels i valors
Más opciones