Llibres, píxels i valors   Llibres, píxels i valors - 7 de setembre de 2018 07/09/2018 27:16

Arrenquem la 5a temporada reivindicant les humanitats perquè ens ajuden a reflexionar i entendre el món en el que vivim. Figures icòniques a recuperar com Marina Ginestà, la miliciana antifeixista. Parlem de la necessitat de protegir el patrimoni històric i cultural perquè no s'acabin trobant venuts al millor postor a un web immobiliari. Com ha passat amb la finca on Juan Ramon Jiménez va escriure Platero y Yo o el centenari Restaurant Pitarra ocupat per un pub irlandès que ja no existeix. Acabem la reflexió inicial amb la mirada a Ureña, un petit poble de Valladolid que és el paradís dels llibres.

Entrevistem a Maria Nunes, autora de Rutes Literàries de Barcelona 2, editat per Meteora, amb les propostes que ens ajuden a conèixer l'obra i biografia de grans autors com Salvat-Papasseit, Josep Pla, Mercè Rodoreda o Maria Aurèlia Capmany. Redescobrir i estimar la ciutat tot caminant (edificis, carrers, comerços i racons). Maria Nunes és una experta en l'obra d'aquests autors, filòloga i amant de les paraules recorre la seva literatura a través del paisatge en el que varen viure, habitar i sobreviure. 4 visions de la ciutat en 4 èpoques diferents. L'estructura és molt didàctica i fàcil de seguir i al final hi trobeu els mapes. Unes rutes que contextualitzen l'autor i les seves obres i aporten curiositats afegides.

Joan Salvat-Papasseit tenia molt entusiasme per aprendre, autodidacte i amb una set de llegir insaciable. Va ser crític amb la burgesia, els polítics i l'ordre establert. Va ser important el paisatge de la Barceloneta, el Born, el Moll de la fusta i la Barcelona lluitadora de la Rosa de Foc. És el poeta que ens fa estimar la vida i les petites coses elementals del viure. Josep Pla destaca per la ironia crítica i esmolada ploma. Destaca El Quadern Gris, un dels clàssics de la literatura catalana. Claredat, capacitat crítica, ironia, sensualitat i un domini extraordinari de l'adjectivació. Doble ruta de Josep Pla a la ciutat de l'època d'estudiant i dels inicis com a periodista i escriptor. El segon itinerari ressegueix la presència a la ciutat d'El Quadern Gris.

El llibre ve acompanyat de les il·lustracions de Josep Maria Farré. Mercè Rodoreda, des de la llunyania de l'exili projectarà l'enyor del país i dels records d'un món perdut que xoca amb la realitat de la postguerra. Una ruta literària que passa pels escenaris d'El Carrer de les Camèlies i pels escenaris de La Plaça del Diamant. I acabem amb la ruta de Maria Aurèlia Capmany amb dues novel·les referents que destaquen la seva mirada lúcida, polifacètica, apassionada i compromesa. La columna vertebral de la ruta és La Rambla i reivindica la mestra, escriptora, actriu, autora i directora teatral.

Amb Maria Dolors Sàrries, resseguim els fets més destacats de la 36ena edició de la Setmana del Llibre en Català que comença avui i perdura fins el 16 de setembre a l'Avinguda de la Catedral. Lectors, llibreters, editors i autors ofereixen opcions per a tots els gustos. El Premi Trajectòria a Guillem Terribas que reconeix la seva tasca incansable com a activista cultural i llibreter. Una novetat és la 1a Biblioteca Personal per inculcar el cuquet de la lectura als més petits, també hi haurà la 1a Nit de La Setmana i la possibilitat de deixar-se aconsellar pels editors i editores de tots els llibres editats en català. Una autèntica rentrée literària de primer ordre.

I acabarem amb l'exposició sobre l'Arxiu Fotogràfic dels Germans Gómez Grau a la Filmoteca. Es pot veure fins el 16 de setembre i aporta la possibilitat de gaudir de la proximitat dels fotògrafs de plató enmig de les superproduccions de Hollywood. Sofia Loren, Ava Gardner, Charlton Heston, Richard Harris o Julie Christie. Uns germans nascuts a Cervera i que varen destacar pel la seva gran professionalitat i per convertir-se en caçadors d'instants, amb naturalitat i disponibilitat per part de les estrelles americanes.

Llibres, píxels i valors
Más opciones