Llibres, píxels i valors   Llibres, píxels i valors - 22 de març de 2019 22/03/2019 26:42

Ser llibreter és una carrera de fons i ho sap Pere Rodeja propietari de la Llibreria Geli que sobreviu al cor de Girona, amb doble entrada pels carrers Cort Reial i Argenteria. Celebra els seus 140 anys en un mateix local i a càrrec de la mateixa família. Tenen devoció col·lectiva per la lectura i els llibres. La Lourdes, en Xavi, en Josep i l'Aaron són els encarregats del dia a dia de la llibreria. La Llibreria Geli és la més antiga de Catalunya i una de les 5 llibreries més antigues d'Espanya. la contradicció de la seva feina passional és que som el primer país d'Europa en títols publicats (60mil cada any) i el penúltim en índex de lectura. Hem de ser conscients que llegir aporta criteri i apuntala el futur.

El problema de la manca de visitants a les llibreries és l'addicció dels consumidors a plataformes on line que esgrimeixen la immediatesa com el seu leit motiv. El pare de Pere Rodeja va entrar a treballar a la llibreria als 14 anys, al 1945. Va començar traient la pols als llibre, obrint caixes de novetats i col·locant volums en lleixes, abans de poder vendre. La història de la llibreria comença el 1879 amb el matrimoni Geli, una parella molt religiosa dedicada a vendre missals, estampes i rosaris. El 1936 uns revolucionaris ateus ataquen la llibreria i també patiria diverses inundacions. Sempre se'n varen sortir. El pare de Pere Rodeja va ser apadrinat pel matrimoni i amb el temps li varen confiar la gestió. El catàleg es va ampliar a novel·la, política, poesia, filosofia i llibres clandestins. Acabem amb una frase de Pere Rodeja "ser llibreter és un ofici que no s'acaba d'aprendre mai i un mal dia no quedaran llibreries, i ho lamentarem".

Entrevistem al mestre de la novel·la negra, Andreu Martín, un escriptor incansable que presenta "Tothom et recordarà" a la Col·lecció Crims.cat de l'Editorial Al Revés. Els infiltrats i confidents a la Barcelona de 2017, post atemptat jihadista a la Rambla, els conflictes entre els diferents cossos policials, la mort de l'inspector de la Policia Nacional, Santiago Ortuño i la seva relació amb una fascinant cantant cortosionista, Leire Alfaro. Una novel·la negra amb la que l'any passat va guanyar el Premi Ciutat de Vila-real.

Tothom et recordarà és un llibre sobre els infiltrats i confidents i com es capten membres d'una cèl·lula islàmica que s'està gestant al cor del Raval. La trama està organitzada en dues narracions paral·leles que canvien de narrador i tipografia. Per una banda, Andreu Martín ens porta a la investigació de la mort del Policia Santiago Ortuño per part dels Mossos d'Esquadra i per altra banda rememora els darrers dies de la vida de l'inspector des del moment que rep la visita a comissaria de la fascinant vocalista Leire Alfaro per sol·licitar un permís de residència per a Abduh Fayad, un lampista marroquí que treballa en un perillós negoci dels Germans Xaddad i amb qui ella manté una relació.

Santiago Ortuño és un policia que setmanes abans ha estat relegat de la Brigada d'Estrangeria. És masclista, faldiller, mal policia i capaç de qualsevol cosa per posar-se al llit amb un dona. Leire Alfaro, cantant de Sandunga i els Rottweilers també juga a un doble joc. Aquest intercanvi entre ells desemboca en la història d'un nyap policial que juga amb les discrepàncies entre els cossos de seguretat i l'ambivalència humana. El operatiu muntat per frenar un suposat atemptat jihadista, posa en risc l'Operació Diógenes que els Mossos d'Esquadra porten a terme amb una magistrada de l'Audiència Nacional. Una operació que va darrera d'un perillós imam fugit de Síria i que ja ha passat per diferents països d'Europa, Alemanya i Bèlgica i que es creu que es troba al barri del Raval.

Andreu Martín confirma que el treball de documentació ha estat extens i que va haver de retallar pàgines. Molts són els que han col·laborat amb el llibre, sobretot un agent de la DEA nordamericana que havia estat infiltrat i que ajuda a construir els sistemes de captació dels grups terroristes i submergir-nos en els fascinants sistemes d'infiltració policial en aquests grups. Com a tota novel·la negra, també hi ha crítica social a com pateixen els musulmans l'odi i les mirades reticents després d'un atemptat terrorista. Andreu Martín es defineix com un taliban del gènere negre, perquè ha de servir per parlar de les pors més profundes i és el que fa a Tothom et recordarà. Deixant spoilers de banda, us recomano molt la seva lectura perquè hi descobrireu temes que qualsevol lector pot reconèixer i gaudir.

Llibres, píxels i valors
Más opciones