Llibres, píxels i valors   Llibres, píxels i valors - 16 de novembre de 2018 16/11/2018 28:38

Laia Abril guanya el Premi Paris Photo Aperture al millor fotollibre de l'any. On Abortion és un inquietant treball sobre el dret a l'avortament, un risc que encara corren moltes dones. La jove fotògrafa barcelonina ha documentat els danys causats a dones que no poden accedir a una interrupció de l'embaràs de manera legal, segura i lliure. On Abortion és un fotollibre dissenyat per Ramón Pez i la mateixa Laia Abril i és la primera part d'un nou projecte a llarg termini titulat La Història de la Misogínia. Aborda la ètica i la moralitat, els desencadenants socials, estigmes i tabús al voltat de l'avortament, fins avui encara molt invisibles. Un treball dur que s'ha endut el Premi al Millor Fotollibre en la 20ena edició de la fira Paris Photo. Per Laia Abril el que importa és crear alguna cosa que es pugui enganxar a la nostra memòria i que ens faci reflexionar.

Entrevistem a la directora de Photographic Social Vision, Silvia Omedes, per parlar de la 6ena edició del Docfield, el Festival de Fotografia Documental de Barcelona. Fins el 9 de desembre, set exposicions a la Secció Oficial i 23 mostres fotogràfiques més a seus convidades (galeries d'art, centres cívics i escoles) amb la idea d'expandir el festival i la fotografia documental a tota la ciutat. La temàtica gira al voltant de l'amor per explorar i investigar les relacions i origen dels vincles entre les persones i comunitats. L'afecte com a condició i els seus efectes. Helena Velez Olabarria, responsable de l'Àrea de Projectes de Photograhic Social Vision s'encarrega de la Direcció Artística del Festival.

Al Palau Robert, Senior Love Triangle d'Isadora Kosofsky amb un triangle amorós protagonitzat per la Jeannie, l'Andina i en Will que també ens parla de la soledat a la bellesa. Un conflicte amorós que desafia les normes socioculturals que s'estableixen a la tercera edat. 4 anys de projecte que ha motivat polítiques socials als EUA d'on és la fotògrafa. I una altra de les propostes punyents és l'Empremta Familiar de Nancy Borowick que narra el tractament paral·lel dels seus pares per lluitar contra el càncer. Un treball que pretén trencar amb el tabú de la mort i mostra la intensitat de vincles familiars que s'estableix entre la fotògrafa i els seus pares.

A la Universitat de Barcelona, la fotògrafa Olivia Harris presenta Beneït és el fruit: la guerra sagrada dels ventres irlandesos sobre les conseqüències de la Llei de l'Avortament a Irlanda. Un treball que va contribuir al vot massiu a favor de derogar una de les lleis més restrictives del món. El 25 de maig de 2018 es va aprovar. La fotògrafa colombiana Juanita Escobar, presenta LLano a l'FNAC Triangle, una història d'amor a la terra i a una manera de viure, la dels 'llaneros' que recorren la sabana de Colòmbia. Becada per Photographic Social Vision. Al Centre Cívic Pati Llimona, Heba Khamis presenta Bellesa Prohibida sobre la tradició del planxat de pits que es fa al Camerun. Una mostra fotogràfica que ens interpel·la sobre el dolor físic d'una pràctica ancestral i l'amor de mares i àvies per protegir les nenes, una manera d'evitar embarassos adolescents i violacions. El 22 de novembre se sabrà el guanyador del Docfield Dummy Award Fundació Banc de Sabadell que permetrà fer un fotollibre gràcies a la col·laboració de Photografic Social Vision i l'editorial independent Phree.

Veure i entendre segueix sent el lema del Docfield Barcelona i per això els caps de setmana porten a terme visites comentades que ens apropen als temes, als fotògrafs i a les reflexions que se'n deriven. Un treball interessant per educar visualment. Hi ha un munt d'exposicions en seus convidades que ens portaran a reivindicar el Barri de La Mina, a descobrir la xacra de la violència masclista, veure una mostra de les dones empresonades a les pitjors presons del món o com les dones lluiten pel territori en zones com Colòmbia, Guatemala o Paraguai. I el 24 de novembre una jornada de reflexió sobre el concepte de Confiança. Carència i Excessos titulada DOCFIELD PRO per a professionals del periodisme, al comunicació, la cultura o el Tercer Sector amb la col·laboració d'Oxfam Intermón. Hi seran Woman Photograph, El diario.es, Maldita.es, Blabacar, Miriam Hatibi, Vicki Bernadet o Roger Canals. L'excés de credibilitat fa que ens la colin amb facilitat i per evitar-ho hem d'estar ben informats.

Llibres, píxels i valors
Más opciones