Llibres, píxels i valors   Llibres, píxels i valors - 21 de desembre de 2018 21/12/2018 27:31

Fem un repàs a la trajectòria de Joana Biarnés, dels seus inicis, de la manera de treballar, de les anècdotes i dels seus reportatges més importants. Tot seguit recuperem la conversa amb Silvia Omedes, directora de Photographic Social Vision sobre el que es coneix com Efecte Biarnés. A la Joana Biarnés se l'ha d'escoltar perquè en una època de pensament únic, va tenir la valentia d'anar a contracorrent. El seu esperit era així i per això va donar títol a l'exposició sobre part del seu ingent arxiu fotogràfic.

També parlem del llibre sobre la seva figura i trajectòria, titulat "Joana Biarnés. Disparant amb el cor" on es reuneix la vida i obra d'una pionera. Un llibre de fotografia i text editat per Photographic Social Vision i Blume. Ja se n'han venut més de 2mil exemplars. Joana Biarnés ha estat una excel·lent pionera del fotoperiodisme que sempre ha estat fidel a sí mateixa.

Només el 15% del fotoperiodistes són dones. El testimoni sobre l'estat del món seria molt diferent si tinguessin en compte la visió de les dones. Una geu desigualtat que va viure en pròpia pell Joana Biarnés.

L'exposició del Palau Robert acull una selecció de 90 fotografies que correspon al període que va treballar al Diario Pueblo, entre 1963 i 1973. Una mostra comissariada per Chema Conesa, que ja ha superat els 70mil visitants.

La Joana Biarnés va ser un model de coherència, principis i passió per la fotografia. Va haver de lluitar contra tot tipus d'adversitats com els crits i paraules grolleres durant els partits de futbol que cobria, per ser dona i portar faldilla. Era una època on aquesta professió només l'exercien homes. La seva visió fotogràfica va ser perspicaç i espontània i va aconseguir la confiança i respecte de les personalitats que retratava (Lola Flores, Marisol, Orson Welles, Raphael, Polanski, Salvador Dalí o Buñuel).

Si visiteu l'exposició us podeu trobar fàcilment a la Joana Biarnés que li encanta el contacte amb els visitants i saber què els ha aportat la mostra. La gent s'hi veu reflectida i els més joves els agradaria tenir la seva força per lluitar com ho va fer en temps complicats. De fet, sempre va anar a contracorrent i desencantada amb les exigències de la premsa i la deriva groga, va abandonar la professió i es va dedicar a la restauració a Eivissa.

Silvia Omedes, directora de Photographic Social Vision recorda que la Joana es va dedicar a la fotorafia perquè el seu pare estigués orgullós d'ella. A l'exposició del Palau Robert també s'hi exposen les dramàtiques escenes de la Riuada del Vallés el 1962 que va cobrir amb el seu pare. I també les seves fotografies de moda. La Joana Biarnés tenia allò que en diem ull fotogràfic, vitalitat i empatia per connectar amb els qui fotografiava.

Llibres, píxels i valors
Más opciones