Llibres, píxels i valors   Llibres, píxels i valors - 14 de juny de 2019 14/06/2019 26:43

Un assaig que ja s'ha convertit en un clàssic. Una cama por una noche, el Humanitarismo en crisis és una obra de David Rieff que fa incidència en com Occident viu de manera cínica i acomodada en una falsa moral. L'obra original és de 2003 i aborda les crisis humanitàries que s'han viscut en els darrers 30 anys i com les organitzacions -creades per intentar proporcionar alleujament en un món cada vegada més violent i perillós- han traït la seva essència i s'han allunyat del seu propòsit original.
Nadine Gordimer, Premi Nobel de Literatura, diu que Una cama por una noche és un toc d'atenció per tots els que veiem que el humanitarisme com la inqüestionable i desinteressada resposta al conflicte i a la pobresa en aquest nou Mil·leni. David Rieff va ser testimoni de terribles guerres al voltant del món: Bòsnia, Ruanda, Kosovo, Afganistan. Una reivindicació que ha tingut costos molt alts com la manca de neutralitat augmenta el risc de no arribar fins a les víctimes reals i implica que poders més grans poden utilitzar les organitzacions amb altres finalitats. David Rieff nascut a Boston, és fill de Susan Sontag i ha publicat a The New York Times, The Washington Post, The Wall Street Journal o Le Monde. Rieff proposa un canvi radical de paradigma, abandonar la política humanitària en favor de la política pura i simple.
Entrevistem a Òscar Esteban, autor de "Lorca, tu nombre bajo el agua" Chiado Books. Una novel·la ambientada en l'Espanya post dictadura franquista, amb els òrgans de poder esgotats, amb la banda ETA en actiu i uns serveis d'intel·ligència foscos. Descobrim la història de Candela Alcántara, una noia ni estimada ni desitjada pels seus pares i la barbàrie i atrocitats que sota les parets del Bar España de Vinaròs es varen cometre durant molts anys. Una veritat silenciada pels òrgans de poder del moment.
Un altre cos, el de José Ignacio Solé Almadraba, agent de la Brigada Político Social de València trobat al mateix lloc on un mes abans s'havia trobat el cos de Candela Alcántara, una jove de 17 anys durant les inundacions de 1973 al municipi de Lorca. Solé Almadraba acaba seguint la pista de la jove Candela fins a Benicarló, una xarxa de tràfic i abús de menors, on estan implicats alts càrrecs del Govern de la Nació. Al llibre es reprodueix l'assassinat de Carrero Blanco, es parla de la investigació d'on està el cos de l'etarra, Eduardo Moreno Bergaretxe, Alias Pertur, i la seva relació amb la desaparició de tres empresaris gallecs en el País Basc Francès. Pertur va desaparéixer el 1976 mentre discrepava sobre les estratègies a seguir per part de la banda terrorista ETA.
Óscar Esteban parla de mesquinesa, de gana, d'organismes polítics i policials plens de rancúnies i venjances. I sobretot, la redempció de tots els pecats i errors comesos pels protagonistes. Entre ells, Francisco Almagro i Candela Alcántara. Una novel·la, Lorca tu nombre bajo el agua, que també parla de violència de gènere, de la fortalesa de les dones protagonistes i de que tots tenim racons i misèries que escombrar a casa nostra. En els cossos policials, en aquella época grisa, es venia informació de companys de la caserna de la Guàrdia Civil, traïcions per pujar escalafons de poder i formes de perjudicar el contrari.
Després de la mort de Carrero Blanco, les línies de pensament dins les cúpules franquistes s'esquerdaven. Cadascú volia la seva parcel·la de poder, volien augmentar la repressió als carrers i tornar a les execucions d'opositors al Règim. Una partida d'escacs on si calia provocar un moviment de terres a la cúpula terrorista es feia. Simular un cop i desarticulació d'una de les seves cèl·lules més actives i violentes. Els polítics importants, tot i tenir vides fosques, eren persones intocables per part dels Serveis d'Intel·ligència de l'Estat.
La dignitat no és una cosa que es compri o es vengui, que s'hereti o es trapassi. La dignitat humana es posseeix simplement, una cosa tangible, custodiada pel tribunal més despietat i proper que tenim: nosaltres mateixos.
 

Llibres, píxels i valors
Más opciones