Llibres, píxels i valors   Llibres, píxels i valors - 17 de maig de 2019 17/05/2019 27:36

Las mejores palabras. De la libre expresión, del filòsof Daniel Gamper ens convida a reflexionar al voltant del llenguatge. Una obra que ha guanyat el Premi Anagrama d'Assaig. És professor de Filosofia Política de la UAB. El problema actual és que el llenguatge a la societat contemporània pateix les conseqüències e les presses, el combat polític i les xarxes socials. Una de les preocupacions del llibre és la censura, amb una especial mirada en el periodisme del futur que diu ha de ser un lloc de combat davant aquells que volen mantenir el comandament de les paraules.

A través de l'assaig el filòsof barceloní reclama la necessitat de mimar les paraules, si volem seguir vivint en democràcia. Es pregunta què hi ha a l'altra costat del silenci o del crit, quan tot es legitima a través d'alçar la veu. Gamper és serveix de la filosofia per mirar amb lupa la llibertat d'expressió i les mal anomenades Fake News, un nom que no li agrada utilitzar perquè Donald Trump la va fer servir per desprestigiar el periodisme i estendre un dit acusador per desactivar el control que els periodistes han d'exercir sobre el poder.

Entrevistem a Joan González, director del DocsBarcelona per valorar el millor cinema documental que es presenta a Barcelona. 41 documentals de 26 països fins el 25 de maig amb protagonisme per habitants no humans del Planeta, Dones en Lluita i Tauler polític. Una selecció de documentals arriscats i innovadors que ens fan aturar-nos. Destaca Aquarela de Victor Kossakovsky, un viatge èpic per la bellesa transformadora i la força omnipotent de l'aigua. També el bosc i dos gossos petaners són protagonistes al DocsBarcelona. El tancament serà El Pepe, una vida suprema, amb un retrat íntim i personal de Pepe Mujica signat per Emir Kusturika.

Honeyland, un treball ara premiat a Sundance ì selecionat abans pel DocsBarcelona. Un exercici de cinema verité on la càmera penetra a la vida d'una dona que veu amenaçada la seva forma de vida, l'apicultura salvatge, parla de tradicions i soledats, i la confrontació entre humans i natura.

Joan González, director del DocsBarcelona, ens parla de la creativitat de la factoria canadenca amb Avec un sourire, la Révolution d'Alexandre Chartrand, la primera mirada internacional al Procés que ajuda a posar en context el que va passar entre setembre i octubre de 2017. Un documental molt cinematogràfic. La lluita de les dones a l'Àfrica i al Món Àrab és material sensible com ho demostren Tiny Souls de Dina Naser, un treball filmat durant anys que segueix el dia a dia d'una nena siriana en un camp de refugiats.

Me llamo Violeta de David Fernández de Castro i Marc Parramon aborda la realitat dels nens transgènere a partir del cas de la filla de Nacho Vidal. Una altra peça destacable és Cachada de Marlén Viñayo una història commovedora i plena d'humor de 5 dones, mares solteres i pobres que fan servir el teatre com a mètode per superar els seus traumes com a víctimes de la violència de gènere. Altres temes tractats són la mutilació genital femenina, la gentrificació i l'especulació immobiliària, peripècies viatgeres, la defensa de la no maternitat.

També s'estrenarà en exclusiva El Caso Alcásser, una de les apostes de les plataformes digitals amb la projecció del primer capítol sobre un dels assassinats més mediàtics i esgarrifosos viscuts a Espanya. Teniu temps fins el 25 de maig per veure el millor cinema documental a Barcelona, als Cinemes Aribau i al CCCB.

Llibres, píxels i valors
Más opciones