Llibres, píxels i valors   Llibres, píxels i valors - 12 d'octubre de 2018 12/10/2018 26:49

El fotògraf i publicista Leopoldo Pomés ha estat guardonat amb el Premi Nacional de Fotografia 2018. El jurat ha destacat la seva contribució a la història de la imatge a Espanya. Una trajectòria vinculada als seus inicis a l'avantguarda artística del grup Dau al Set, del Col·lectiu AFAL i també el seu compromís amb la modernitat. El 1946 va adquirir la seva primera càmera fotogràfica i nou anys més tard va irrompre amb força al panorama espanyol de la fotografia. El 1965 va ser premiat al Festival de Cannes i sis anys després obtindria el Lleó d'Or de cinema publicitari a Venècia.

A destacar l'exposició que va fer als anys 80 amb Francesc Català-Roca, Xavier Miserachs i Oriol Maspons. El 1997 se li fa una retrospectiva al Palau de la Virreina i el 2015 una exposició més àmplia a La Pedrera per posar en relleu el seu univers creatiu: fotògraf intimista, amic dels artistes de Dau al Set, retratista de la Barcelona de postguerra o el fotògraf de l'arquitectura modernista. Prolític publicista, el 2006 es dedica de ple a la seva obra fotogràfica. L'Estil Pomés està fet de discreció, elegància, sofisticació, empatia i afecte.

Entrevistem a la nostra prescriptora cultural, Maria Dolors Sàrries, per parlar de les fires de llibres i la seva importància per les editorials independents. LiberisLiber a Besalú i la Vila del Llibre de Cervera en són dos exponents juntament a La Setmana del Llibre en català. Fires que es van professionalitzant i contribueixen al foment de la lectura. Han crescut de manera exponencial però també cal valorar el sistema d'ajudes que reben i una reflexió del sector. El públic respon bé, es reforça el teixit de les editorials independents i es pot donar sortida no només a les novetats sinó als llibres de fons d'aquestes editorials.

Jordi Llavina ha obtingut el Premi Lletra d'Or pel seu poema Ermita, editat a Meteora. El jurat va valorar la força i la destresa verbal d'aquest poema que alterna narració i meditació. Editat a la col·lecció Mitelene dirigida per Jordi Cervera. Un premi que va néixer per la decisió d'un grup de nou amics amants de la literatura i que té un jurat que mai pot repetir. El guardó és la lletra Phi de l'alfabet grec d'or, símbol clàssic de l'equilibri, dissenyada pel joier Manel Capdevila, nét de l'impulsor inicial del Premi.

Ermita de Jordi Llavina és un únic poema compost de 1.401 octosíl·labs que descriu la caminada fins a l'ermita de Sant Pere del Puig (Selva del Camp) on l'autor té fondes arrels maternes i inesborrables records. És un viatge, una ruta de sentit ascendent que és una metàfora del camí de la vida i també una mirada cap enrere. Una reflexió sobre la creació literària i artística.

Maria Dolors Sàrries ens recomana diverses exposicions. La primera ens porta fins al Caixaforum de Barcelona on descobrirem que Montmatre no és només escenari de moltes obres, sinó un motor social i cultural que va definir l'estil modern i el caràcter bohemi. Dibuixos, cartells i il·lustracions de Toulouse-Lautrec i l'esperit de Montmatre amb els carrers, els cabarets i els cafès del barri, escenari de l'exposició creativa, marcada per la bohèmia i l'avantguarda d'artistes i intel·lectuals que varen desafiar l'ordre establert.

I anem a París per descobrir apostes expositives més enllà dels museus principals de la ciutat. Maria Dolors Sàrries ens proposa anar al Museu Jacquemar-André per descobrir una exposició sobre Caravaggio a Roma, amics i enemics. Una altra aposta és el Musée Marmotan on podem degustar i admirar una de les col·leccions d'art impressionista més complertes del món on destaquen les obres de Berthe Morisot i Claude Monet. I acabem amb una bona notícia: L'Atelier des Lumières ha perllongat l'exposició sobre Gustav Klimt fins el 6 de gener per l'èxit. Klimt en 360 graus i les seves obres projectades sobre parets de diferents mides i miralls, amb acompanyament musical.

Llibres, píxels i valors
Más opciones