Llibres, píxels i valors   Llibres, píxels i valors - 17 de desembre de 2017 17/12/2017 26:38

Aquest diumenge hem començat parlant de la figura d'Émile Zola el que va ser precursor de la figura de l'intel·lectual compromès a la França d'entre segles. Autor de Germinal i La Bèstia Humana va cultiva una altra passió fins ara desconeguda: la fotografia. La Casa Art Curial ha tret a subhasta el seu fons fotogràfic composat per imatges d'ús personal i també el París de finals de segle. Parlen de la seva intimitat i fins i tot, rebel·len la seva doble vida. Émile Zola també va retratar la construcció de la Tour Eiffel, el seu exili a Londres després de l'escàndol provocat pel Cas Dreyfuss i escenes de carrer amb una mirada molt moderna. La fotografia li va permetre representar els seus preceptes literaris.

Entrevistem a Maria Dolors Sàrries, editora i prescriptora de capçalera amb la que tenim un record per Patricia Gabancho. Una dona forta, decidida, però també tenia un punt d'inseguretat que no transmetia públicament. A Meteora va editar 2 llibres, el segon va ser un gran èxit "El preu de ser catalans". Parlaven de llibres, literatura, política i d'amor, els editors de Meteora li varen donar l'empenta per publicar la seva primera novel·la que acabaria guanyant el Premi Prudenci Bertrana "La néta d'Adam" (un llibre sobre la mort de la mare, del germà i la distància amb la família). Periodista i escriptora residia a Catalunya des dels 22 anys. Col·laboradora habitual de premsa, ràdio i televisió criticava allò que trobava injust i era un doll d'energia dialèctica. Una gran lluitadora i revolucionària.

Recordem la figura de l'autèntic Cyrano de Bergerac ara que es representa al Teatre Borràs, "Cyrano" amb direcció de Pau Miró i amb la genial interpretació de Lluís Homar. Una adaptació del clàssic de Cyrano de Bergerac d'Edmon Rostand. Hercule-Savinien Cyrano va ser un escriptor francès, contemporani de Molière, poeta, lliurepensador, arrogant i fantasiós. L'obra de teatre d'Edmond Rostand està basada en la vida del dramaturg i poeta francès. Els crítics la consideren una obra mestra i l'èxit més notable de teatre popular. Edmond Rostand estava convençut que l'obra fracassaria i va demanar excuses a la companyia. Els temors es varen apagar de seguida. Cyrano un autor satíric que va ser un llibertí i que pocs abans de morir volia liderar una avantguarda cultural. Un personatge controvertit i discutit.

Una altra de les propostes culturalsl és l'exposició sobre Auguste Rodin a la Sala Fundació Maphre (Casa Garriga Nogués). L'infern segons Rodin, una exposició que aplega tot el procés creatiu de l'escultor i l'evolució que La Porta de l'Infern va anar patint al llarg dels anys. Hi va treballar més de 20 anys, una obra monumental que ens permet una visió de l'infern però també una part més evocadora. Auguste Rodin hi va posar totes les seves energies i va treballar per expressar amb detall totes les passions humanes. Una obra que condensa algunes de les seves obres més famoses: El Pensador, el Petó o Ugolino.

Llibres, píxels i valors
Más opciones