Llibres, píxels i valors   Llibres, píxels i valors - 17 de juny de 2018 17/06/2018 26:03

Viure en comunitat es converteix en una escola de vida. Mireia Parera ho ha fet i ha après dels errors. Ara guia a grups en projectes de cohabitatge. Ja no és un model alternatiu de vida, sinó una opció per contrarestar el difícil accés a l'habitatge. La Mireia és sòcia de la cooperativa de dones Fil a l'Agulla i assessora de grups que volen emprendre un projecte d'aquestes característiques. Cal il·lusió, motivació i ganes i no crear-se falses expectatives. Cal calibrar entre el món individual i el col·lectiu.

Cal establir vincles i crear espais on relacionar-te i treballar conjuntament. Cal posar al centre l'atenció a les persones, la cura de les relacions i la gestió emocional i de conflictes. Ara es plantegen aquest model molta gent a l'hora d'envellir junts. Són persones que no volen acabar els seus dies en una residència i opten per aquest camí del cohabitatge sènior. Un exemple és Perviure.

Entrevistem a Jordi de Manuel, autor de El Món Fosc. Talps, editat per Jo Llibre, Santillana. Un món assolat pels extrems, tocs de queda i l'aparició d'un robot al que batejaran com a Rubik que obrirà la porta a un món desconegut. Sis amics, 3 nois i 3 noies viuen en un món subterrani, fosc i humit, on el principal aliment són els talps. Guiats pel Rubik faran una travessia llarg, arriscada i dins d'un laberint sota terra que els pot dur a un món desconegut més enllà de la foscor.

La vida que porten a terme és normal o només ho és en aparença. Viuen en un món que ha estat assolat per les guerres i està dominat per les creences religioses i fragmentat en estat totalitaris. La relació del grup de nois aventurers amb el Rubik ens porta a pensar si les noves tecnologies ens ajuden o ens manipulen. Un relat d'aventures amb moltes referències a Plató i la Caverna, a Lord Byron o a científics de renom. Una trama que ens porta a reflexionar sobre la selecció natural, la robòtica, la genètica o la creació de virus.

El Món Fosc on viuen té períodes artificials de llum i foscor, vespres amb tocs de queda i un món on les dones desapareixen després d'alletar als seus fills. L'aventura dels protagonistes compta amb un personatge, el professor Brigs que anirà evolucionant i serà molt important en el descobriment de la llum. Viuen a Edàfia, l'estat més pròsper que té aliments, educació i feina per tothom. Després de la guerra i la postguerra una tercera part dels habitants havien mort per les accions bèl·liques però també per la gana, la calor sufocant, la manca de llum i les epidèmies.

Un dels nois, Edgar Grim, escriu en un quadern de tapes de pell de talp un diari de la seva expedició, dels seus sentiments i descobriments. Un diari molt especial perquè li va regalar la seva mare abans que se l'enduguessin. Ella el va ensenyar a escriure i llegir. L'educació i la recerca eren els puntals de l'Estat. Edgar, Izan, Lucas, Zoe, Elna i Duna descobreixen un passat que els pot portar a resoldre diversos interrogants.

En el seu estat la mentida havia funcionat a la perfecció en un lloc acostumat a fer servir cortines de fum per amagar conflictes reals. La imatge idíl·lica d'estat on es gaudia de plenes llibertats era pura propaganda, els seus habitants estaven sotmesos a una estricta vigilància i seguiment dels seus moviments. Un llibre no només enfocat al públic juvenil sinó adaptat a tots els lectors intel·ligents que vulguin reflexionar. L'autor és Jordi de Manuel i el títol "El Món Fosc. Talps", al segell Jo Llibre de Santillana.

Llibres, píxels i valors
Más opciones