Llibres, píxels i valors Ràdio 4

Llibres, píxels i valors

Divendres de 22.00 a 22.30 hores

www.rtve.es /pages/rtve-player-app/2.17.1/js/
  • A la meva llista
  • Als meus favorits
  • Llibres, píxels i valors - 17 de juny de 2018

Llibres, píxels i valors - Cohabitatge. El món fosc. Talps. Jordi de Manuel. Un món assolat. Un viatge amb grans reflexions

17 juny 2018

Viure en comunitat es converteix en una escola de vida. Mireia Parera ho ha fet i ha après dels errors. Ara guia a grups en projectes de cohabitatge. Ja no és un model alternatiu de vida, sinó una opció per contrarestar el difícil accés a l'habitatge. La Mireia és sòcia de la cooperativa de dones Fil a l'Agulla i assessora de grups que volen emprendre un projecte d'aquestes característiques. Cal il·lusió, motivació i ganes i no crear-se falses expectatives. Cal calibrar entre el món individual i el col·lectiu.

Cal establir vincles i crear espais on relacionar-te i treballar conjuntament. Cal posar al centre l'atenció a les persones, la cura de les relacions i la gestió emocional i de conflictes. Ara es plantegen aquest model molta gent a l'hora d'envellir junts. Són persones que no volen acabar els seus dies en una residència i opten per aquest camí del cohabitatge sènior. Un exemple és Perviure.

Entrevistem a Jordi de Manuel, autor de El Món Fosc. Talps, editat per Jo Llibre, Santillana. Un món assolat pels extrems, tocs de queda i l'aparició d'un robot al que batejaran com a Rubik que obrirà la porta a un món desconegut. Sis amics, 3 nois i 3 noies viuen en un món subterrani, fosc i humit, on el principal aliment són els talps. Guiats pel Rubik faran una travessia llarg, arriscada i dins d'un laberint sota terra que els pot dur a un món desconegut més enllà de la foscor.

La vida que porten a terme és normal o només ho és en aparença. Viuen en un món que ha estat assolat per les guerres i està dominat per les creences religioses i fragmentat en estat totalitaris. La relació del grup de nois aventurers amb el Rubik ens porta a pensar si les noves tecnologies ens ajuden o ens manipulen. Un relat d'aventures amb moltes referències a Plató i la Caverna, a Lord Byron o a científics de renom. Una trama que ens porta a reflexionar sobre la selecció natural, la robòtica, la genètica o la creació de virus.

El Món Fosc on viuen té períodes artificials de llum i foscor, vespres amb tocs de queda i un món on les dones desapareixen després d'alletar als seus fills. L'aventura dels protagonistes compta amb un personatge, el professor Brigs que anirà evolucionant i serà molt important en el descobriment de la llum. Viuen a Edàfia, l'estat més pròsper que té aliments, educació i feina per tothom. Després de la guerra i la postguerra una tercera part dels habitants havien mort per les accions bèl·liques però també per la gana, la calor sufocant, la manca de llum i les epidèmies.

Un dels nois, Edgar Grim, escriu en un quadern de tapes de pell de talp un diari de la seva expedició, dels seus sentiments i descobriments. Un diari molt especial perquè li va regalar la seva mare abans que se l'enduguessin. Ella el va ensenyar a escriure i llegir. L'educació i la recerca eren els puntals de l'Estat. Edgar, Izan, Lucas, Zoe, Elna i Duna descobreixen un passat que els pot portar a resoldre diversos interrogants.

En el seu estat la mentida havia funcionat a la perfecció en un lloc acostumat a fer servir cortines de fum per amagar conflictes reals. La imatge idíl·lica d'estat on es gaudia de plenes llibertats era pura propaganda, els seus habitants estaven sotmesos a una estricta vigilància i seguiment dels seus moviments. Un llibre no només enfocat al públic juvenil sinó adaptat a tots els lectors intel·ligents que vulguin reflexionar. L'autor és Jordi de Manuel i el títol "El Món Fosc. Talps", al segell Jo Llibre de Santillana.

veure més sobre "Llibres, píxels i valors - Cohabitatge. El món fosc. Talps. Jordi de Manuel. Un món assolat. Un viatge amb grans reflexions" veure menys sobre "Llibres, píxels i valors - Cohabitatge. El món fosc. Talps. Jordi de Manuel. Un món assolat. Un viatge amb grans reflexions"

Els últims 221 programes de Llibres, píxels i valors

  • Ver Miniaturas Veure Miniatures
  • Ver Listado Veure Llistat
Cercar per:
Per dates
Per tipus
Tots els vídeos i els àudios

L'administrador de la pàgina ha decidit no mostrar els comentaris d'aquest contingut en compliment de les Normes de participació

comentarios.nopermitidos