Llibres, píxels i valors   Llibres, píxels i valors - 2 de novembre de 2018 02/11/2018 25:23

S'ha estrenat el biopic de Queen, Bohemian Rhapsody. Un film on destaca el concert que varen fer el 1985 a l'Estadi de Wembley. Era el concert benèfic, Live Aid, per ajudar a la crisi humanitària que patien Etiòpia i Somàlia que va recaptar 100 milions de dòlars. En només 20 minuts, Queen va eclipsar bandes i músics com Bob Dylan, Phill Collins, U2, David Bowie, George Michael, Elton John, Paul McCartney, The Who o Dire Straits. Es fa referència al punt d'inflexió a la història de la banda. Freddie Mercury està en estat de gràcia i Bohemian Rhapsody significa una moment d'exorcisme espiritual i moment de gran alliberament. Rami Malek ha encertat en no voler imitar a Mercury, repte difícil, sinó a interioritzar el que significava la música per Farrokh Bulsara. El biopic recorre els inicis de la banda britànica, la formació del grup, l'èxit i la fama, però també els dubtes i les discussions entre la banda. Un viatge de redempció personal, ple de clixés però que toca la fibra de la memòria emocional i musical d'una generació.

Entrevistem els editors de Meteora, Jordi Fernando i Maria Dolors Sàrries. Un dels primers temes a abordar és la novel·la del periodista Antoni Real, Pentimento, que és una ficció que reivindica la Rambla i la seva interrelació amb l'art. Es va fer una magnifica presentació al Palau Güell presidida per un quadre d'Aleix Clapés, Hércules buscant les Hespèrides, l'artista que reivindica la novel·la. Va ser un pintor modernista admirat per Antoni Gaudí però que la història ha oblidat i maltractat. Els seus quadres revesteixen les parets més famoses de Barcelona i les seves obres més polèmiques estan amagades o desaparegudes.

'Pentimento' és un viatge de ficció a la Rambla en tres èpoques diferents: la del tombant del s.XIX i s.XX amb el món de l'art com a rerefons, la Rambla dels 60 i 70' on pervivien la sordidesa i la grisor. I una tercera etapa amb la Rambla actual que queda tocada per l'allau turístic mentre lluita per conservar la seva identitat ciutadana. 'Pentimento' és un títol que va referència a una alteració d'un quadre que manifesta el canvi d'idea de l'artista sobre allò que ha pintant i que també és sinònim de penediment. El protagonista de 'Pentimento' és un home anònim sense brúixola que descobreix per una malifeta del seu cervell, el pintor modernista Aleix Clapés, un artista extraordinari que tenia el seu estudi al bell mig de la Rambla barcelonina i que la història i la crítica ha maltractat durant més d'un segle. L'admiraven en canvi, Antoni Gaudí, Eusebi Güell, Ramon Casas o Santiago Rusiñol

I ja hem pogut fer una visita guiada per l'exposició Toulouse-Lautrec i l'esperit de Montmatre oberta fins el 20 de gener de 2019 al Caixaforum de Barcelona. Una mostra que sintetitza el que va representar l'art del cèlebre pintor i els seus coetanis com Vincent Van Gogh, Jean-Louis Forain, Piere Bonnard o Édouard Vuillard. Tots ells varen contribuir a aquesta florida d'un moviment artístic trencador al marge de la burgesia. Més de 345 obres entre pintures, dibuixos, cartells i il·lustracions per evocar l'esperit provocador i bohemi de Montmatre en el trànsit del s.XIX i s.XX. Una exposició que recomanem veure al vostre aire amb àudio guia per deixar-vos imbuir per l'esperit del barri.

Una proposta contra l'art engolat, academicista i les convencions hipòcrites d'una burgesia conservadora. Els artistes de Montmatre varen ser irreverents ideològicament, amb llibertat moral i de costums. Ha estat possible gràcies a préstecs internacionals de col·leccions públiques i privades i està conformada per 5 grans blocs. Destaca per la importància a altres formes d'expressió que eren menystingudes com el cartellisme, les vinyetes humorístiques, els espectacles de cabaret o el circ.

Llibres, píxels i valors
Más opciones