Llibres, píxels i valors   Llibres, píxels i valors - 15 d'octubre de 2017 15/10/2017 25:59

Aquest diumenge hem començat parlant d'Angela Davis, activista i lluitadora històrica pels Drets Humans. Apunta que des que té ús de memòria, sap què significa resistir. És una manera de ser i estar al món. El seu darrer llibre es titula "La llibertat és una batalla constant", editat per Capitán Swing, i en ell discuteix els llegats de les lluites d'alliberament que ens han precedit i destaca les connexions amb les lluites actuals, contra el terrorisme estatal, des de Ferguson a Palestina. Per Angela Davis, és fonamental que la gent pugui reconèixer la seva pròpia capacitat potencial com a part d'una comunitat combativa que no para de créixer.

Entrevistem a Maria Dolors Sàrries, editora de Meteora i la nostra prescriptora cultural. Els llibres ens aporten efectes secundaris i col·laterals. Els bons llibres són aquells que ens fan pensar, rebuscar a través de les xarxes i investigar alguns personatges o situacions. En el darrer llibre de Victor Alexandre "Els Amants de la Rambla del Celler" la portada és una reproducció del Moulin de la Galette de Ramon Casas, un antic molí de vent ubicat al cor de Montmatre on diversos artistes passen la jornada per evitar el fred de fora.

A través d'aquest llibre també ens parlen dels Amants de Montparnasse. Ells eren Jeanne Hébuterne i Amadeo Modigliani. Això ens porta a investigar la història d'ella, pintora francesa, model i musa inspiradora de Modigliani. Jeanne va entrar a la comunitat artística de Montparnasse i a l'Académie Colarossi coneix a Modigliani. Malgrat la dura oposició familiar de la seva familia, estríctament catòlica, varen viure junts i tenir una filla. El seu final va ser terrorífic i en el cas de la Jeanne Hebúterne, durant molts anys silenciada.

Maria Dolors Sàrries ha estat a la Fira LiberisLiber que s'ha fet a Besalú. 8ena edició d'una fira que destaca per la seva gran organització amb més de 50 segells presents i una projecció imparable. Una fira que fa defensa de la diversitat editorial i una visualització de la seva feina i fortalesa. Un cap de setmana literari on es porta a terme la prescripció entre editors i lectors. El proper cap de setmana, 21 i 22 d'octubre, els llibres es traslladen a Cervera, Vila del Llibre que arriba a la 2a edició. Dedicada als lletraferits, amb el mercat del llibre al Carrer Major de la Paeria amb més de 30 editorials i 100mil títols a preus populars en Els Encants del Llibre. Una idea inspirada en les booktowns.

Acabem el programa analitzant la figura de Kazuo Ishiguro, Premi Nobel de Literatura. Autor de novel·les com "Los Restos del Día", "Cuando fuimos huérfanos" o "Nunca me abandones" no estava a les quinieles del Nobel. Un home insubornable, amb una mirada molt japonesa, amb interrogants que apunten a preocupacions metafísiques i filosòfiques. Les novel·les portades al cinema varen crear ponts entre el consum popular i la bona literatura i és un admirador de Bob Dylan, el seu predecessor.

Llibres, píxels i valors
Más opciones